2010 Δραστηριότητες

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ  ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

“Developmental Transformations”

David Read Johnson, Ph.D., RDT-BCT

 

Ημέρες σεμιναρίου: Δευτέρα 29 και Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Χώρος σεμιναρίου:   Studio ‘ΑΙΩΝ’, Πρατίνου 72, Παγκράτι

Ώρες σεμιναρίου: Δευτέρα 29  Νοεμβρίου 17.30-22.30

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 17.30-22.30

Οι «Αναπτυξιακές μεταμορφώσεις» είναι μία από τις κύριες μεθόδους δραματοθεραπείας που χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαδεδομένη ευρέως σε πληθυσμούς με διαφορετικά είδη παθογένειας όπως ψυχικά τραυματισμένα παιδιά και ενήλικες, ηλικιωμένοι με άνοια, και άτομα διαγνωσμένα με σχιζοφρένεια. Εφαρμόζεται επίσης  σε υγιείς πληθυσμούς σε πλαίσια ατομικής και ομαδικής θεραπείας. Προωθεί το ελεύθερο παιχνίδι του κινητικού (σωματικού) αυτοσχεδιασμού ώστε να αναγνωριστούν και στη συνέχεια να υποδομηθούν οι «αφηγηματικοί/ιστορικοί» Εαυτοί, οι Ζωές και τα Θέματα που οι θεραπευόμενοι φέρνουν μαζί τους για θεραπεία. Μέσα από παιγνιώδη και συχνά χιουμοριστικές παρεμβάσεις ο θεραπευτής που δουλεύει με τη μέθοδο των αναπτυξιακών μεταμορφώσεων παίζει με τα όρια και αιφνιδιάζει τον θεραπευόμενο μέσα από τη στενή επαφή και το αμοιβαίο  δραματικό παιχνίδι. Η συγκεκριμένη μέθοδος επαναπροσδιορίζει την προνομιακή θέση του θεραπευτή τοποθετώντας τον μέσα στο χώρο του παιχνιδιού (“playspace”) ως αντικείμενο παιχνιδιού, ώστε οι θεραπευόμενοι να το διαχειριστούν όπως εκείνοι επιθυμούν. Συνεπώς, ο θεραπευτής απαιτείται να είναι εκπαιδευμένος ώστε να τους ανέχεται και να τους συγχωρεί για τα λάθη τους και τις αντιμεταβιβάσεις. Στόχος αυτού του θεραπευτικού ταξιδιού είναι να ελαττωθεί ο φόβος του θεραπευόμενου γύρω από την αστάθεια της ύπαρξης, δηλαδή τις αναπόφευκτες δυσκολίες του μυαλού μας, του σώματος μας και της επαφής μας με αυτούς που αγαπάμε.

Στο διήμερο αυτό σεμινάριο αυτό θα συζητηθούν οι εφαρμογές της δραματοθεραπείας σε συγκεκριμένους κλινικούς πληθυσμούς και πλαίσια : σχιζοφρένεια, διαταραχή μετατραυματικού στρες και παιδιά. Παράλληλα με τη κάλυψη της θεωρίας και της τεχνικής του DvT, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα και για βιωματική εμπειρία.

Ο David Johnson είναι διευθυντής του Ινστιτούτου «Οι Τέχνες στη Ψυχοθεραπεία» (New York)

Διευθυντής του Κέντρου για το μετατραυματικό στρες (New Haven, Connecticut)

Καθηγητής στο τμήμα Ψυχιατρικής στην Ιατρική σχολή (Yale University School of Medicine)

Έχει χρηματίσει πρόεδρος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών (USA) και διευθυντής του διεθνούς περιοδικού «Arts in Psychotherapy»

Έχει εκδώσει τα βιβλία:

« Essays in the Creative Arts Therapies: Imaging the Birth of a Profession», «Waiting at the Gate: Creativity and Hope in the Nursing Home» (with S. Sandel), «Current Approaches in Drama Therapy» (with P. Lewis), and «Trauma-Centered Group Psychotherapy for Women» (with H. Lubin).

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ   ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

 

Το τετραήμερο 26-27-28-29 Αυγούστου 2010 θα διεξαχθεί  στη Νάξο, στον Πύργο Μπαζαίου, βιωματικό σεμινάριο  διάρκειας δεκαέξι (16) ωρών με τους:

 

Χάρι Κατάκη, Ψυχολόγο

Στέλιο Κρασανάκη, Ψυχίατρο-Δραματοθεραπευτή

Δημήτρη Σταυρόπουλο, Οικογενειακό Θεραπευτή

Λίλυ Στυλιανούδη, Ανθρωπολόγο

 

Θέμα  Σεμιναρίου:      Μυθοπλασίες και Γενιές

Τομές και Ανατροπές

 

Οι Οικογενειακοί μύθοι, συνυφασμένοι με τους πολιτισμικούς, από τον αρχαίο Κυκλαδικό πολιτισμό μέχρι την μεσαιωνική παραμυθία κατά την ενετική ή και την τουρκική κατοχή, είναι μικρές ιστορίες που εγγράφονται στο ασυνείδητο και κατευθύνουν τη στάση και τη συμπεριφορά μας. Υπό το φως της αλληλουχίας των γενεών, αυτοί οι αόρατοι κυβερνήτες της ζωής μας μπορούν να αλλάξουν. Τα αδιέξοδα και οι εμπλοκές μπορούν στην τομή του χώρου και του χρόνου να μετατραπούν σε δύναμη ανανέωσης.

 

Στον παλιό προγονικό πύργο της Νάξου, τον Πύργο Μπαζαίου, αυτό το σεμινάριο αυτεπίγνωσης προτείνει να τμηθούν με τρόπο θεραπευτικό ο χώρος και ο χρόνος, ώστε στην τομή τους να συμβεί το θάμα, η υπέρβαση της κατεστημένης αντίληψης μας.

 

Παράθεση γενεών, δραματοθεραπεία, συστημική αναπαράσταση και συστημική σύνθεση υφαίνουν ένα καμβά, όπου τέσσερις θεραπευτικές προσεγγίσεις συνεργούν για να φωτιστούν οι λαβύρινθοι του μυαλού και της ψυχής μας.

 

Πέμπτη-Παρασκευή- Σάββατο 17.30-22.00

Κυριακή 11.30-13.30

 

Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης

 

Πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο    2107258741

 

ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σάββατο 29 and Κυριακή 30 Μαΐου 2010

 

Στόχοι:

 

Αυτό το σεμινάριο θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με  δραματοθεραπευτικές τεχνικές και διαδικασίες που μπορούν να βοηθήσουν παιδιά, έφηβους και ενήλικες να διερευνήσουν τις ιστορίες της ζωής τους μέσα από τη μη λεκτική επικοινωνία (αυτοσχεδιασμό, παραμύθια, μύθους και θεατρικά κείμενα).

 

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέσουν τη  δραματοθεραπευτική θεωρία  με την πρακτική εφαρμογή.

 

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν  με το αναπτυξιακό μοντέλο του παιχνιδιού και του δράματος, το οποίο αποτελεί τη βασική δομή της παιγνιοθεραπείας  και δραματοθεραπείας.

 

Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν μέσα από τη βιωματική επεξεργασία, στρατηγικές για μελλοντική εφαρμογή σε θεραπευόμενους.

 

 

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

 

Τεχνικές για το χτίσιμο της δραματοθεραπευτικής ομάδας.

 

Τελετουργικές διαδικασίες για έναρξη και κλείσιμο.

 

Δημιουργία ομαδικού συμβολαίου και ατομικού συμβολαίου.

 

Θεωρία: Η ανάπτυξη του δραματικού παιχνιδιού μέσα από την δημιουργία δεσμών και σχέσεων.

 

Δραματικό παιχνίδι:  Βοηθώντας τα παιδιά να πουν τις ιστορίες τους. Βιωματικό.

 

Τελετουργικό κλείσιμο και ιστορία.

 

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

 

Βοηθώντας τους ενήλικες να πουν την ιστορία τους.

 

Αφηγηματικό μοντέλο:  Αυτοσχεδιασμός ιστοριών.

 

Χρήση μύθων: Η μεταφορά διευκολύνει τους ενήλικες να εκφράσουν τις ιστορίες τους.

 

Shakespeare’ KING LEAR:  χρήση αποσπασμάτων από το ομώνυμο έργο του μεγάλου δραματουργού.

 

Επεξεργασία κειμένων από το έργο της Σάρα Κέιν «Ψύχωση 4.48».

 

Τελετουργικό κλείσιμο και Ιστορία.

 

Brenda Meldrum.  Σπούδασε αναπτυξιακή ψυχολογία στο London School of Economics (L.C.E). Έχει δουλέψει στο Thomas Coram Research Unit για την οργάνωση παιδικού θεάτρου. Εκπαιδεύτηκε ως δραματοθεραπεύτρια με την Dr. Sue Jrnnings και την Dr. Ann Cattanach, συνέταξε τα πρώτα μαθήματα παιγνιοθεραπείας για το Roehampton University. Έχει γράψει έναν ευρύ αριθμό κειμένων πάνω στη δραματοθεραπεία και παιγνιοθεραπεία και σήμερα εκπαιδεύει θεραπευτές, σύμβουλους, σχολικό προσωπικό και κοινωνικούς λειτουργούς  μέσα από τον οργανισμό τον οποίο διευθύνει «Playing Matters». Είναι εν ενεργεία παιγνιοθεραπεύτρια και δραματοθεραπεύτρια και μέλος του βρετανικού Συμβουλίου Επαγγελματιών Υγείας (Health professionals Council).

 

 

 

 

 

 

Σεμιναριο

Εισαγωγικό διήμερο Σεμινάριο Εκφραστικής Θεραπείας μέσω Τεχνών 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2020

Περισσότερα στα νέα μας