education01
education01
education02
education03a
education03b
education04
education05
education06
education07

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΓΝΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ


Α. Προϋποθέσεις

Το Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας «ΑΙΩΝ» παρέχει μεταπτυχιακή τετραετή εκπαίδευση στη συγκεκριμένη μέθοδο. Απευθύνεται σε όσους έχουν σχέση με την ψυχική υγεία, την εκπαίδευση, το θεάτρο και γενικότερα με τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Β. Αρχές

Η Δραματοθεραπεία αποδέχεται όλες τις ψυχοθεραπευτικές αρχές της  Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχοθεραπείας καθώς επίσης μεθόδους και τεχνικές της θεατρικής πράξης.
Πιο συγκεκριμένα στο Ινστιτούτο μας εφαρμόζουμε «Το μοντέλο των τριών τριγώνων».     
Το μοντέλο αυτό λειτουργεί μέσα από 3 επίπεδα τα οποία  αλληλοσυμπληρώνονται και συναποτελούν την εκπαίδευση του δραματοθεραπευτή.Υιοθετεί επιστημονικές και καλλιτεχνικές αρχές, φιλοσοφικές θέσεις και ηθικές αξίες.
Στο πρώτο επίπεδο διερευνάται, αποκαλύπτεται και εμπλουτίζεται η δυναμική τριαδική σχέση, Δραματοθεραπείας,, Δράματος και Ψυχοθεραπείας.  Πως οι χώροι του δράματος και της ψυχοθεραπείας συναντούνται στην δημιουργία ενός καινούργιου χώρου, ποια αναγκαιότητα υπαγορεύει αυτόν τον νέο χώρο, τον χώρο Δραματοθεραπείας, και πως η νέα μέθοδος επηρεάζει το δράμα και την Ψυχοθεραπεία.
Στο δεύτερο επίπεδο καλλιεργούνται, διαμορφώνονται και κινητοποιούνται οι γνώσεις, οι τεχνικές και η ηθική επαγγελματική συμπεριφορά.  Στο επίπεδο αυτό, ο εκπαιδευόμενος αποκτά τα όπλα του και μαθαίνει να παλεύει με αυτά ώστε στο μέλλον να μην «παλεύει» με τους ασθενείς του αλλά να «χορεύει» ένα είδος αρμονικού «triadic ballet» (Oscar Schlemmer).  
Στο τρίτο επίπεδο ο εκπαιδευόμενος αντιμετωπίζει την  δυναμικά αισθητική σχέση θεραπευτή – θεραπευόμενου και μεταφοράς και πως αξιοποιείται η ενδιάμεση πολυεπίπεδη αυτή περιοχή.

Στόχος της εκπαίδευσης είναι να αξιοποιήσει και να εμπεριέξει τα ήδη υπάρχοντα σημαντικά μοντέλα εκπαίδευσης και τα τρία ανωτέρω τρίγωνα να λειτουργήσουν συμφιλιωτικά όπως οι «Three Unites» του Αριστοτέλη για το δράμα δηλαδή ο χρόνος, ο χώρος και ο μύθος.  
Επιδιώκουμε την πληρέστερη  προετοιμασία  του υποψηφίου θεραπευτή για την κατανόηση του ρόλου του και των επιπέδων εφαρμογής της μεθόδου.

Γ. Δομή
Η εκπαίδευση στη Δραματοθεραπεία έχει διάρκεια 4 έτη

1ο ΕΤΟΣ  (εισαγωγικό)

• 80 ώρες ως μέλος ομάδας Δραματοθεραπείας όπου γίνεται η γνωριμία του μελλοντικού σπουδαστή με τη συγκεκριμένη μέθοδο αλλά και η αξιολόγησή του.

• Μια μικρή εισαγωγή στη Δραματοθεραπεία (6 ώρες)

 

2o ΕΤΟΣ

• Ψυχολογία της ανάπτυξης 32 ώρες

• Εποπτεία συγγραφής εργασιών 32 ώρες

• Θεωρία θεάτρου 32 ώρες

• Θεατρικό εργαστήριο 32 ώρες

• Θεωρία Δραματοθεραπεία 32 ώρες

• Ανθρωπολογία   6 ώρες

Σύνολο 168 ώρες

 

 

 

3ο ΕΤΟΣ

 

• Ψυχολογία ομάδων 16 ώρες

• Ψυχοπαθολογία  16 ώρες

• Σημειολογία θεάτρου 32 ώρες

• Θεατρικό εργαστήρι  32 ώρες

• Θεωρία Δραματοθεραπείας 32 ώρες

• Ομάδα πρακτικής άσκησης 48 ώρες

• Εποπτεία ομάδας πρακτικής άσκησης 32 ώρες

• Εποπτεία συγγραφής εργασίας  32 ώρες

Σύνολο 240   ώρες

 

4ο ΕΤΟΣ

 

• Δυναμική ομάδων 32 ώρες

• Δραματουργία θεάτρου 32 ώρες

• Θεατρικό εργαστήριο 32 ώρες

• Θεωρία Δραματοθεραπείας 32 ώρες

• Δημιουργία παράστασης σε χώρο πρακτικής άσκησης 50 ώρες

• Εποπτεία συγγραφής εργασίας 32 ώρες

• Ομάδες πρακτικής άσκησης 92 ώρες

• Εποπτεία πρακτικής άσκησης 32 ώρες

• Ψυχιατρική εμπειρία  80 ώρες

Σύνολο 404 ώρες

 

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης ο σπουδαστής έχει υποχρέωση συμμετοχής σε θεραπευτική ομάδα δραματοθεραπείας τουλάχιστον για τρία έτη (3επί 80 ώρες) εκτός του εισαγωγικού.

Επίσης απαιτείται ατομική θεραπεία τουλάχιστον 50 ωρών.

 

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

 

Κατά την διάρκεια εκπαίδευσης απαιτείται η συμμετοχή σε σεμινάρια τουλάχιστον 160 ωρών συνολικά.

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

 

Εκτός των 2 πτυχιακών εργασιών (3.000 και 10.000 λέξεων) ο εκάστοτε διδάσκων έχει την ευχέρεια να δίνει μια εργασία ως μέρος της συνολικής αξιολόγησης του σπουδαστή.

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

 

Οι σπουδαστές έχουν υποχρέωση να παρακολουθούν τουλάχιστον δέκα θεατρικές παραστάσεις κατά έτος.

 

Συνοψίζοντας  πρέπει να πούμε ότι η εκπαίδευση είναι τετραετής, αποτελείται περίπου από 1.350 ώρες κατανεμημένες κατ’ έτος όπως φαίνεται ανωτέρω.

 

Με την ολοκλήρωση των σπουδών χορηγείται πιστοποιητικό από το Ινστιτούτο  Δραματοθεραπείας «ΑΙΩΝ».ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

Θεωρία Δραματοθεραπείας
Δώρα Δεδέσκη*, Ψυχολόγος– Δραματοθεραπεύτρια, αντιπρόεδρος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος.

Ψυχολογία Ομάδων
Κλήμης Ναυρίδης, Καθηγητής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Αγγελική Πασσιά, Ομαδική αναλύτρια, Σύμβουλος οργανισμών DEA σύγχρονης λογοτεχνίας και γλωσσολογίας


Ψυχολογία της Ανάπτυξης
Αικατερίνη Μαριδάκη, Ψυχολόγος-Αντιπρύτανης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Θεατρολογία
Δηώ Καγγελάρη, Θεατρολόγος – Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο ΑΠΘ

 

Θεατρικό Εργαστήριο

Λυδία Φωτοπούλου, Ηθοποιός
Δημήτρης Καταλειφός, Ηθοποιός
Ελένη Καραγιώργη*,Ηθοποιός-Δασκάλα θεάτρου

 

Ανθρωπολογία

Λίλυ Στυλιανούδη*, Κοινωνική και Νομική Ανθρωπολόγος, Ερευνήτρια Α’ και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών.

 

 

 

Ψυχοπαθολογία
Λάμπρος Γιώτης, Ψυχίατρος – Δραματοθεραπευτής, Μέλος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος
Νίκος Τζαβάρας, Ψυχίατρος-Καθηγητής Ψυχιατρικής

Κατερίνα Μάτσα, Ψυχίατρος-Συγγραφέας

Δρ. Ευγενία Σουμάκη, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλύτρια Επιστ. Υπεύθυνη Μονάδας Δοξιάδη

Αντιπρόεδρος Δ.Σ.   ΕΚΕΨΥΕ Αντιπρόεδρος Δ.Σ.  ΕΕΨΨ

Αθηνά Μαρούδα-Χατζούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 

Εποπτεία εργασιών
Δώρα Δεδέσκη, Ψυχολόγος – Δραματοθεραπεύτρια, Μέλος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος

Εποπτεία ομάδας
Στέλιος Κρασανάκης, Ψυχίατρος – Δραματοθεραπευτής, Μέλος  της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος

Εβίτα Ζαφειροπούλου,Δραματοθεραπεύτρια-Οικογενειακή θεραπεύτρια, Μέλος  της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος

Ανθή Κασταμονίτου,Δραματοθεραπεύτρια-Παιγνιοθεραπεύτρια, Μέλος  της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών ΕλλάδοςΘεραπευτική ομάδα
Στέλιος Κρασανάκης, Ψυχίατρος – Δραματοθεραπευτής
Μαρία Σούμπερτ*,Θεατρολόγος-Δραματοθεραπεύτρια, Μέλος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος

Ξένοι συνεργάτες-διδάσκοντες

Robert Landy

Brenda Meldrum

Anna Seymour

Susana Pednzik

Emmy Sue Jennings

Mooli Lahad

Joseph Moreno

 

 

 

 

Η Λίλυ Στυλιανούδη, είναι Κοινωνική και Νομική Ανθρωπολόγος, Ερευνήτρια Α’ και Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών. Πτυχίο Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου αθηνών, (1976), Licence (1978) και Maîtrise (1979) Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Université de Paris VII – Jussieu. Προδιδακτορικό Δίπλωμα, D.E.A. Νομικής Ανθρωπολογίας, ειδικότητα Αφρικανικά Δίκαια (1977) και Διδακτορική Διατριβή στην Νομική Ανθρωπολογία του Πανεπιστημίου Panthéon – Sorbonne – Paris II (1984). Βασικά επιστημονικά ενδιαφέροντα, μεταξύ άλλων, στην Νομική Ανθρωπολογία είναι η παρεκκλίνουσα συμπεριφορά, (είτε ψυχολογική είτε παραβατική), καθώς και οι μέθοδοι έρευνας και τα ερμηνευτικά εργαλεία στις κοινωνικές επιστήμες.  Έχει διεξάγει ως ανθρωπολόγος επιτόπιες έρευνες στην Αφρική (Amhara, Willi), στην Ελλάδα και τελευταία στη Νέα Ζηλανδία (Μαορί). Από το 1984 ασχολείται ενεργά με την εφαρμογή της κοιν. ανθρωπολογίας στον χώρο της Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα, (κλινική ανθρωπολογία) και από το 1992 με την εφαρμογή της στον Δημόσιο Τομέα.
Τον Μάρτιο του 1993, συμμετείχε μαζί με διεθνή επιτροπή στη σύνταξη του νέου Αιθιοπικού Συντάγματος στην Αddis Ababa, και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια των ετών 1993-1995, ως μέλος γερμανικής επιστημονικής ομάδας, στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Εκσυγχρονισμού και Εκδημοκρατισμού των Αφρικανικών Χωρών», που διεχειρίζετο η Ebert Stiftung, στην Αιθιοπία.
Έχει λάβει μέρος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα, έχει διδάξει σε πολλές Πανεπιστημιακές σχολές και προγράμματα σπουδών, έχει γράψει πολλά άρθρα, μελέτες και βιβλία και έχει επιμεληθεί επιστημονικών εκδόσεων.  Στον χώρο της κλινικής ανθρωπολογίας και κοινωνικής ψυχιατρικής έχει επιμεληθεί και συγγράψει μαζί με τον Στέλιο Στυλιανίδη το βιβλίο «Κοινότητα και Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Η εμπειρία της Εύβοιας»,(Αθήνα: Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ, 2009) και είναι υπό έκδοση το «Παραδοσιακές μορφές ίασης της τρέλλας» (Δημοσιεύματα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών, Σειρά Ανθρωπολογικές και Κοινωνιολογικές Όψεις του Αγροτικού Χώρου στην Ελλάδα, Αρ. 14/3).
Στις σύγχρονες έρευνές της περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν κυρίως, τους νέους θεσμούς που αναδύονται από τις σύγχρονες ανάγκες αυτοπροσδιορισμού, τις σχέσεις ατόμου και συλλογικότητας, το σώμα (τελεστικό σώμα, εμπορευματοποιημένο σώμα, κ.λπ.), τον προσδιορισμό του εαυτού και την οδύνη της κρίσης, κ.λπ.

 

 

Η Δώρα Δεδέσκη είναι ψυχολόγος, δραματοθεραπεύτρια και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση(ενηλίκων).Εργάστηκε επί σειρά ετών στην Ειδική Θεραπευτική Αγωγή εφήβων και νέων με νοητική υστέρηση και ψυχωσικές διαταραχές. Ως δραματοθεραπεύτρια εργάζεται από το 1998 με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σε φορείς πρόνοιας και ψυχικής υγείας. Σήμερα εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Δραματοθεραπείας και Θεατρικής έκφρασης και ως εκπαιδεύτρια στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ. Είναι μέλος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας(ΕΔΠΕ).

H Ελένη Καραγιώργη είναι ηθοποιός με ειδίκευση στο θεατρικό παιχνίδι, μια συλλογική πειραματική δραστηριότητα που βασίζεται σε τεχνικές του θεάτρου και στοχεύει στην απελευθέρωση της έκφρασης και της δημιουργικότητας και στην ανάπτυξη των διαπροσωπικών σχέσεων σε κλίμα εμπιστοσύνης και ομαδικότητας, καθώς και στην αποδοχή της πολυμορφίας.Η Ελένη σπούδασε θέατρο και υποκριτική (τεχνικές Stanislavski, Grotowski, Living Theater) στο Πανεπιστήμιο Vincennes VIII στο Παρίσι. Είναι κάτοχος licence θεατρικών σπουδών (Παρίσι) και άδειας διδασκαλίας κλασσικού και σύγχρονου χορού (Ελλάδα). Συμμετείχε σε πολλά σεμινάρια με διάσημους δημιουργούς του μοντέρνου θεάτρου (Julian Beck - Living Theater, Eugenio Barba – Odin Theater, Roy Hart Theater, Michel Kokoswski, Segre Merlin, κλπ.) με θέματα όπως το θεατρικό παιχνίδι, ατομικός και συλλογικός αυτοσχεδιασμός, παντομίμα, φωνή και κίνηση, κα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συμμετείχε σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην τηλεοπτική σειρά «Πατούχας» του Αλέξη Δαμιανού, και συνέχισε με τη συμμετοχή της σε επιλεγμένες ταινίες και θεατρικές παραστάσεις πειραματικού θεάτρου έως και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με την ομάδα Blitz και το κέντρο Bios σε τέσσερις παραστάσεις καθώς και με την ομάδα «Nova Melancholia». Πρόσφατα συμμετείχε στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία».Η κύρια επαγγελματική της ενασχόληση είναι η οργάνωση και διδασκαλία του θεατρικού παιχνιδιού. Συνεργάστηκε με ελληνικές και διεθνείς ΜΚΟ, πανεπιστήμια, πολιτιστικά κέντρα και άλλους οργανισμούς σε δραστηριότητες σχετικές με το θεατρικό παιχνίδι και την ενσωμάτωσή του στην εκπαίδευση, στην βοήθεια ατόμων με ειδικές ανάγκες, στην κοινωνική ένταξη εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων. Παράλληλα, οργάνωσε και δίδαξε σε πολλά σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού για εκπαιδευτικούς, μεταξύ αυτών και πειραματική διδασκαλία στο κανονικό πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για περισσότερα από 20 χρόνια, η Ελένη εργάστηκε ως υπεύθυνη πολιτιστικών δραστηριοτήτων και δασκάλα θεατρικού παιχνιδιού στη σχολή Χιλλ και σε άλλα γνωστά ιδιωτικά δημοτικά σχολεία. Συμμετείχε στη συγγραφή τεσσάρων βιβλίων για το θεατρικό παιχνίδι και την βιωματική και διαπολιτισμική εκπαίδευση

 

Η Μαρία Σούμπερτ είναι Θεατρολόγος - Δραματοθεραπεύτρια, με ΜΑ στην Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία. Εργάζεται στον τομέα της επικοινωνίας πολιτιστικών εκδηλώσεων και ως δραματοθεραπεύτρια στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας Αιών. Έχει συντονίσει ομάδες δραματοθεραπείας σε πληθυσμό με άνοια (2011), ψύχωση (2011-2012), καθώς και σε γονείς ατόμων σε απεξάρτηση (Σύλλογος Αντιμετώπισης της Τοξικοεξάρτησης, Πρόγραμμα Απεξάρτησης «ΘΗΣΕΑΣ» του Δήμου Καλλιθέας  (2012-2013), όπου συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες της εθελοντικά.
Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος ΕΔΠΕ.

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΓΝΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ ξεκίνησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη παιγνιοθεραπεία διάρκειας 4 ετών.

Η εκπαίδευση απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς και γενικότερα σε πτυχιούχους των ανθρωπιστικών επιστημών.

Η παιγνιοθεραπεία εφαρμόζεται προληπτικά, διαγνωστικά και θεραπευτικά σε παιδιά και εφήβους, δίνοντας τους τη δυνατότητα να διερευνήσουν και να διαχειριστούν θέματα που τους απασχολούν, όπως φοβίες, σχέσεις, συμπεριφορές και δυσκολίες είτε με την οικογένεια είτε με το σχολείο.

Έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τους ρόλους της καθημερινότητας τους, αναγνωρίζοντας ένα κοινωνικό και επαγγελματικό σύστημα ρόλων, να ανακαλύψουν και να καλλιεργήσουν τις δυνατότητες τους, να εκφραστούν δημιουργικά.

Το παιχνίδι μπορεί να λειτουργήσει ως αναπαράσταση της κοινωνικής ζωής, να διαμορφώσει αξίες, κανόνες, όρια και πλαίσια.

Όπως επισημαίνει ο Johan Huizinga , που εισάγει τον όρο Homo Ludens ( ο παίζων άνθρωπος) «το παιχνίδι γίνεται δυνατό, νοητό και κατανοητό μόνο όταν μια εισροή πνεύματος διακόπτει τον απόλυτο ντετερμινισμό του κόσμου. Η ύπαρξη ακριβώς του παιχνιδιού επιβεβαιώνει διαρκώς την υπέρλογη φύση της ανθρώπινης κατάστασης».

Ενώ ο D.W. Winnicott στο βιβλίο του «Παιχνίδι  και πραγματικότητα» εξετάζει τις πηγές του φαντασιακού στη ζωή μας και τη δυνατότητα του ατόμου να ζει δημιουργικά.

 

Δομή

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει ένα εισαγωγικό έτος και

τρία έτη κυρίως εκπαίδευσης part time

Η κυρίως εκπαίδευση περιλαμβάνει τα ακόλουθα μαθήματα- ενότητες (modules)

 

 

· Θεωρία ανάπτυξης παιδιού και θεωρία της ανάπτυξης του παιχνιδιού

· Θεωρία δεσμού και  αντικειμενοτρόπων σχέσεων

· Εισαγωγή στη θεωρία και στις τεχνικές της παιγνιοθεραπείας

· Μεθοδολογία της παιγνιοθεραπείας

· Πρακτική άσκηση με παιδιά και τις οικογένειες τους με εποπτεία

· Παρατήρηση βρεφών και παιδιών με εποπτεία

· Παιδοψυχολογία και ψυχοπαθολογία παιδιού

· Θεωρία της εξέλιξης του ανθρώπου

· Παιγνιοθεραπεία σε πλαίσια

· Μεθοδολογία έρευνας και γραπτές εργασίες

 

Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους οι σπουδαστές έχουν υποχρέωση να παρακολουθήσουν τετραετή κύκλο προσωπικής θεραπείας

 

Υπεύθυνοι προγράμματος

Dr Στέλιος Κρασανάκης, Ψυχίατρος-Δραματοθεραπευτής-Σκηνοθέτης

Brenda Meldrum, BSc, MPPhil, RHPC Παιγνιοθεραπεύτρια-Δραματοθεραπεύτρια –Ψυχολόγος

 

Συνεργάζονται- διδάσκουν οι Ανθή Κασταμονίτου, Τζένη Σουμάκη καθώς και  παιγνιοθεραπευτές-παιδοψυχίατροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χορηγείται πιστοποιητικό σπουδών που αναγνωρίζεται από την Ένωση Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος ( ΕΔΠΕ)

 

 

 

 

Εκπαιδευτικό  πρόγραμμα  στην

Εκφραστική Θεραπεία μέσω Τεχνών
2016-2018

 

Στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ  συνεχίζεται το πρόγραμμα
εντατικών σπουδών στην Εκφραστική Θεραπεία  μέσω Τεχνών.
Τον Ιούνιο του 2016 αποφοίτησε η πρώτη γενιά των σπουδαστών μας και το Φθινόπωρο του 2016 ξεκινάει  ο νέος εκπαιδευτικός κύκλος  που θα ολοκληρωθεί σε 2 έτη.
Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα αρχίζει  το τριήμερο  11, 12, 13 Νοεμβρίου, και απευθύνεται στους επαγγελματίες των ανθρωπιστικών σπουδών μετά από προσωπική συνέντευξη και πλήρες βιογραφικό σημείωμα. 
Το πρόγραμμα διευθύνεται από τον Dr Avi Goren-Bar, Κλινικό & Εκπαιδευτικό Ψυχολόγο, εκφραστικό Θεραπευτή, γνωστό για την εφαρμογή προγραμμάτων  της Εκφραστικής Θεραπείας μέσω Τεχνών στον Ευρωπαϊκό χώρο και τους συνεργάτες  του στη χώρα μας.Στόχοι του Προγράμματος: 
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα οφείλουν να  παρακολουθήσουν τις 120 εκπαιδευτικές ώρες ανά έτος κατανεμημένες σε 4 τακτά εντατικά σεμινάρια.
Η εκπαίδευση θα συνδυάζει  τη θεωρητική γνώση με τη βιωματική εμπειρία και την εποπτεία. 
Μέχρι το τέλος των 2 ετών, οι συμμετέχοντες θα έχουν παρακολουθήσει 240 ώρες εντατικής εκπαίδευσης στον τομέα της  Εκφραστικής Θεραπείας μέσω των Τεχνών. Οι απόφοιτοι του προγράμματος  οφείλουν να ξεκινήσουν πρακτική άσκηση στην  Εκφραστική Θεραπεία, η  οποία  θα βασίζεται στις αρχές  του προγράμματος. 
Κάθε Εντατικό σεμινάριο- Μαραθώνιος  θα πραγματοποιείται  απόγευμα  Παρασκευής  έως και Κυριακή βράδυ. (Παρασκευή 17.00-22.00, Σάββατο και Κυριακή  9.30 π.μ.-20.00μ.μ.)
Ημερομηνίες σεμιναρίων:
1οΣεμινάριο: Παρασκευή 11, Σάββατο 12, Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016
2ο Σεμινάριο: Παρασκευή 20, Σάββατο 21, Κυριακή 22  Ιανουαρίου 2017
3ο Σεμινάριο: Παρασκευή 10, Σάββατο 11, Κυριακή 12 Μαρτίου 2017
4ο Σεμινάριο: Παρασκευή 12, Σάββατο 13, Κυριακή 14 Μαίου 2017
Οι θεματικές του προγράμματος είναι:
•Οι βασικές έννοιες στην Εκφραστική Θεραπεία Art Therapy (Δημιουργικός άξονας -  ένα διαγνωστικό και παρεμβατικό μέσον στην Κλινική Εκφραστική Θεραπεία μέσω Τεχνών) 
• Η εφαρμογή της  θεωρίας του Jung στην Εκφραστική Θεραπεία μέσω Τεχνών 
• Η εφαρμογή της Ψυχολογίας του εαυτού και των σχέσεων Αντικειμένου στην Εκφραστική Θεραπεία μέσω Τεχνών 
•Η  μέθοδος Gestalt στην Εκφραστική Θεραπεία  μέσω Τεχνών 
•Η αξιοποίηση των εικαστικών ,της μουσικής και της κίνησης στη Εκφραστική Θεραπεία μέσω Τεχνών (Το Μοντέλο της εναλλαγής-μετασχηματισμού μεταξύ διαφορετικών θεραπευτικών προσεγγίσεων) 
Οι Ψυχοθεραπευτικές μελέτες στηνΕκφραστική Θεραπεία μέσω Τεχνών: Μεταβίβαση-αντιμεταβίβαση, διαδικασία και απόρριψη 
• Η εφαρμογή της Εκφραστικής Θεραπείας μέσω Τεχνών σε ζευγάρια και οικογένειες 
• Η Διαδικασία Ομάδας στην Εκφραστική Θεραπεία μέσω Τεχνών 

Κόστος συμμετοχής ανά τριήμερο 270 ευρώ.
Με την ολοκλήρωση του διετούς προγράμματος θα χορηγείται πιστοποιητικό σπουδών στην Εκφραστική Θεραπεία μέσω Τεχνών

Πληροφορίες στο τηλέφωνο : 2107258741- 2107258766
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σεμιναριο

 

 

Βιωματικό σεμινάριο Δραματοθεραπείας με τη Λίλυ Στυλιανούδη και τον Στέλιο Κρασανάκη

30 Ιουνίου  και 1 Ιουλίου 2018

Περισσότερα στα τελευταία νέα